Mantar Corbasi
MALZEMELER
1/2 adet limonun suyu
1 kahve fincanı süt
2 çorba kaşığı yağ
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
250 gr mantar
karabiber
tuz
HAZIRLANIŞI
Yıkayıp doğradığınız mantarları 5 su bardağı limonlu suda 10 dakika kadar haşlayın. Diğer yanda yağı hafifçe eritin ve unu üzerine hafif hafif dökerek çevirmeye devam edin. Un topak topak olmamalıdır. Süt ilave edin ve çevirmeye hiç ara vermeyin. Beşamel sos olur. Haşlanmış mantarların suyunu ilave edin. Boza kıvamı alınca mantarları haşlandığı su ile karıştırın. Süt ve çırpılmış yumurta ekleyin. Beşamel sos topak topak olursa mikserle karıştırın.
Sarma
Malzemeler:
300 gr. asma yaprağı
500 gr. orta yağlı dana kıyma
2 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı pirinç
3 yemek kaşığı margarin
1 demet maydonoz
2 yemek kaşığı salça
1,5 yemek kaşığı kuru nane
Tuz. karabiber
2 bardak su
yapilisi:
1. Tencereye su konur kaynatılır, yapraklar bu suya atılır, 4-5 dakika rengi değişinceye kadar haşlanır, delikli kepçe ile sudan çıkarılır.
2. Kıyma; ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, salça, yıkanmış ve kıyılmış maydanoz, 1 kaşık yağ, tuz, kara biber, kuru nane iyice karıştırılır.
3. Bu içten bir tatlı kaşığı alınır, yaprağa konur, uçları kapatılarak olabildiğince küçük ve ince sarılır.
4. Yayvan bir tencerenin dibine birkaç yaprak konur, sarmalar dizilir.
5. Üzerini örtecek kadar su, 2 yemek kaşığı margarin ve az tuz eklenir. Üzerine porselen tabak ters çevrilerek konur ve tencerenin kapağı da kapatılarak pişirilir.
Not: l- Yapraklar salamura ise 4-5 saat bol suda tutulmalıdır. 2- Arzu edildiğinde sarımsaklı yoğurt dökülerek de yenilebilir.
sütlac
Malzemeler
1.5 kg süt
1 büyük çay fincanı dolusu pirinç
1 büyük çay fincanı toz şeker
Yapılışı
Ayıklanmış, yıkanmış pirinç bol suda pişene kadar yaklaşık 20-25 dakika haşlanır. Piştikten sonra süzülen pirinç 1.5 kilo süte ilave edilir, daha sonra buna şeker de katılır ve koyulaşana kadar tahta bir kaşıkla karıştırılarak orta harlı ateşte 20 dakika kadar pişirilir.Ufak toprak kaplara dökülür, arzuya göre fırına konup fırının ızgara bölümü açılarak sütlaçların üst kısmı hafif yakılır.