SeyyaH Admin
Mesaj Sayısı : 1117 Points : 2499 Kayıt tarihi : 20/08/09 Nerden : İstanbuL
| Konu: Açlığın faydaları Cuma 21 Ağus. 2009 - 13:30 | |
| Mâlik-i bin Dinâr (r.a.) buyurdu: -“İnsanlara ihtiyacı olmayacak kadar ekin ekene müjdeler olsun.” Muhammed ibn Vâsi’ (Rahmetullahi aleyh) buyurur: -“Hayır, müjde ve saadet, sabahleyin ve akşamleyin aç olana ve bu hâliyle Allahû Teâlâ’dan râzı olana olsun.” Sehl-i Tüsterî (Rahmetullahi aleyh) buyurur: -“Dîn büyükleri ve derin düşünenler dine ve dünyaya dikkat ettiler. Dünya için az yemekten daha faydalı ve âhiret için tokluktan daha zararlı bir şey görmediler.” Abdülvâhid (r.a.) dedi ki:
-“Allahu Teâlâ, açlık çekenleri sever. Açlık çekenler hariç su üzerinde kimse yürümemiştir. Kısa zamanda uzak mesafelere, açlık çekenler hariç kimse gitmemiştir.”
Hadis-i Şerif’te: ‘Mûsa Aleyhisselâm, Allahû Teâlâ ile konuştuğu kırk gün hiç yemek yemedi’ Buyruldu.
Ebû Süleymân-ı Dârânî (r.a.) buyuruyor ki: -“Doyuncaya kadar yiyen kimseye, altı şey gelir: 1- İbâdetten zevk almaz. 2- Kur’an’ı Kerîm’î ezberlemesi, aklında tutması zor olur. 3- Herkesi tok zannettiği için, insanlara şevkatli davranmaktan mahrum olur 4- İbâdet kendisine ağır gelir. 5- Şehveti, arzusu artar. 6-Bütün mü’minler mescidin etrafında dolaşırken, o helâda ve çöplüklerde dolaşır.
Az yemekle, vücud sıhhatli olur. Hastalık, ilâç, hekimin sistemi, damar tıkanıklığı, kan aldırma ve acı ilâçlar içmek sıkıntılarından kurtulur. Hekimler söz birliği ile bildiriyorlar: -“Az yemekten başka hiç bir şey yoktur ki, tamamen faydalı olsun ve içinde zarar olmasın.”
Hükemadan(r.a.) biri der ki: -“İnsanın yediği en faydalı şey nar (meyve) ‘dir. En fenâsı da çok kurutulmuş ettir. Kurutulmuş etten az yemek, çok nar yemekten iyidir.” Hadîsî Şerîf’te: Resulullah (a.s.v.) : -“Oruç tut ki, sıhhatin iyi olsun.” buyuruldu.
Utbetü’l-Gulâm (rahmetullahi aleyh) güneşte hamur kurutur ve yerdi. Ateşe pişirmeye bırakıp fazla lezzetli olmasını istemezdi. Su küpünü güneşin altından almaz, sıcak sıcak bir yudum içerdi. Mâlik b. Dinâr süt içmek istedi. Kırk sene süt içmedi. Kendisine bir kimse taze hurma getirdi. Eline aldı, evirdi çevirdi ve sonra: -“Buyurun, siz yeyin, kırk senedir yemedim.” Dedi.
Ahmet ibn Ebû’l Havârî (r.a.), Ebû Süleymân-ı Dârânî’ (r.a.) nin müridi idi. Der ki: -“Üstâdım sıcak ekmekle tuz yemek istedi. Getirdik. Bir lokma aldı, diğerini yanına koydu, ağlamaya başladı ve, Ya Rabbî! Benim arzumu önüme getirdin, yoksa bunda cezâ mı vardır? Tevbe ettim. Beni afvet!” dedi.
Mâlik b. Daygam (Rahmetullahi aleyh) buyurur: -“Basra çarşısında geziyordum. Tere otu gördüm. Alıp yemek istedim. Yemeyeceğim diye and verdim. Kırk sene sabrettim, yemedim.”
Mâlik b. Dinâr buyurdu ki: -“ Elli sene oluyor ki, dünyayı boşadım. O zamandan beri bir bardak süt içmek isterim. Bu zamana kadar içmedim ve Allahû Teâlâ’ya kavuşuncaya kadar da içmeyeceğim.”
Hammâd ibn Ebû Hanîfe (rahmetullahi aleyhima) buyurur: -“ Dâvûd-i Tâî’nin evine gittim. Bir ses duydum: “Bir defa istedin, verdim. Bugün de hurma istiyorsun, asla bulamazsın ve yiyemezsin.” Diyordu. İçeri girince, yanında kimseyi göremedim. Anladım ki kendi kendine konuşuyordu.”
Utbetü’l-Gulâm (r.a.), Abdülvâhid ibn Zeyd’e (r.a.): -“Filân kimse, kalbinde, bende olmayan üstün bir sıfata kavuşuyor” deyince: Abdulvahid ibn Zeyd (r.a.): -“O, kuru ekmek yiyor, sen ise ekmekle hurma yiyorsun, sebebi budur.” Utbetil-Gulam (r.a.) Buyurdu. -“Ben de öyle yaparsam o dereceye kavuşur muyum?” Diye sorunca: Abdulvahid ibn Zeyd (r.a.) -“ Kavuşursun, öyle yap.” Buyurdu.
Utbetil Gulam (r.a.) : Öyle yaptı ve ağladı. “Filân kimse hurma için mi ağlıyor?” dediler.
Abdülvâhid (r.a.) buyurdu ki: -“Onun nefsi hurmayı seviyordu. Büyük bir bağlılıkla bir daha hurma yemiyeceğim dedi. Bunun için ağlıyor.”
Ebû Bekir-i Celâ’ (Radıyu anh) buyurur ki: -“Öyle bir kimse tanıyorum ki, nefsi bir şey isteyip, kendine o gün bir şey yemeyeyim, sabredeyim de, istediğimi ver dediği zaman: “On gün bir şey yememeni istemem. Bu arzundan vaz geç.” Derdi
Kimya-yi Saadet (İMAM GAZALİ) | |
|
guldemeti Admin
Mesaj Sayısı : 257 Points : 499 Kayıt tarihi : 22/08/09 Yaş : 43 Nerden : Almanya
| Konu: Geri: Açlığın faydaları C.tesi 22 Ağus. 2009 - 4:35 | |
| ALLAH C,C RAZI OLSUN KARDESIM EMEGINE SAGLIK | |
|